dissabte, 22 de març del 2008

Addicte


Sóc addicte. Mentre açò escric estic fumant haixix. Fa anys que sóc un consumidor habitual i de vegades em pregunte per què sóc addicte. Evidentment no trobe una resposta i per això, entre altres coses, sóc addicte. He consumit de manera puntual moltes drogues però no conec millor addicció que l'herba i el haixix. Per a mi és la millor droga. És una droga adaptable a la vida quotidiana. El meu cercle d'amistats més íntimes també ho és (l'addició té un contingut social i económic). No conec millor droga que el haixix degut al seu efecte. A vegades, després d'estar uns dies sense fumar -cosa poc habitual- fume haixix i note en la primera calada eixe efecte relaxant, embriagador. Considere que un dels plaers en aquesta vida és prendre tranquilament un café fumant haixix, alienant-se de la vida moderna, de la quotidianitat asfixiant del capitalisme postfordista. Crec que la realitat social està intimament lligada a les drogues. I una de les drogues que millor s'adapta al capitalisme postfordista és la cocaïna, substància abominable.

El haixix pot arribar a ser funcional. La gent no consumidora de drogues (la majoria de gent no consumidora de drogues consumeix habitualment drogues que no estan considerades socialment com a tal) es sorpren a vegades dels que consumim habitualment. La imatge tradicional del consumidor/addcite de haixix és la del residu social apardalat. Però deixant a part aquestes absurdes etiquetes cada cop observe com el haixix es socialitza més i més a la península, especialment a les zones més properes al nostre veí del sud de l'estret. La venda està penada i l'autoconsum, en menor mesura, també. Deixant a banda l'absurditat de la il·legalització de les drogues resulta curiosa la posició del consumidor de haixix al nostre país. Està prohibit -és caca, que dirien als xiquets- però es consumeix habitualment a molts indrets públics. L'escriptor Antonio Escohotado ens mostra en Historia general de las drogas com la prohibició només provoca l'augment del consum, la persecució penal, l'adulteració i l'enriquiment de les màfies (i per tant dels poderosos). I no només ara. Durant tota la història de la humanitat les conseqüències han estat sorprenentment similars. Droga i poder han estat dos termes íntimament relacionats. El periodista Robert Fisk conta al principi del seu magnífic i monumental llibre titulat La gran guerra per la civilització com un alt funcionari d'una important institució internacional li diu que amb la legalització de totes les drogues la guerra a Afganistan estaria finiquitada des de fa temps (podem substituir Afganistan per Colòmbia).

Sóc addicte. I la meua addicció forma part d'un trencaclosques complexe.

Imatge: persa fumant haixix

4 comentaris:

aurora ha dit...

doncs a veure si quedem aquesta setmaneta i peguem uns calos entorn a una llaaarga conversa...

aurora ha dit...

per cert, no estic d'acord amb el judici de valor que fas de la coca ("substància abominable"). personalment crec que el problema de la cocaïna és l'abús sistemàtic que es fa d'ella. en la pàgina web d'escohotado, que tu mateix tens a la columna de la dreta, tens molta informació sobre aquesta substància, que el propi Freud va consumir durant una dècada. jo també vaig escriure fa molt de temps un post titulat "la farlopa" on parlava de l'abús. potser la frontera entre l'ús i l'abús no siga molt nítida, però d'aquí a qualificar una simple substància com a abominable hi ha un tros, no creus?

Alfredo Leopoldo Manfredi Torrecuadrada ha dit...

Hola defensora de la cocaïna! evidentment tens raó, però la suma entre adulteració i quotidianitat postfordista fan que trobar un ús responsable i no l'abús siga extremadament rar... Que bé que s'ho montava Freud, eh...

mireia ha dit...

en defensa d'en manfredi diré que jo també trobe la coca abominable (per cert, pensava que es deia abovinable), no m'agrada la gent accelerada. de fet cada dia m'esforce per intentar viure el més lentament possible i és que si hi ha un lema en la meua vida és "ie aguanta el tiró". Ale, vaig a fer faena que m'he alçat a les 10, són les 12:12 i encara no he fet res relacionat amb la meua remuneració mensual.