dilluns, 25 d’agost del 2008

La propaganda pel videojoc: Líban


El conflicte gairebé permanent que ha mantingut Israel amb Líban des que l'Organització per l'Alliberament de Palestina abandonara Jordània (arran del Setembre negre) i s'afincara a Beirut i amples zones del país ha anat acompanyat d'una constant propaganda associada a vèncer en els enfrontaments no armats: la guerra de la informació. Al Líban, a partir de l'ocupació israeliana neix Hizbul·là, un grup radicalitzat del partit hegemònic de la comunitat xiita, Amal. Essencialment Hizbul·là manté un objectiu prioritari: l'expulsió de la potència militar ocupant del Líban. Per a aquest objectiu es configura com una guerrilla politicomilitar, amb una destacada audàcia en el seu terreny per exel·lència: la guerra de guerrilles. A mesura que es desenvolupa aquesta guerra de guerrilles, Hizbul·là enceta el procés de normalització política impulsant extraordinàriament la seua branca política i les seues organitzacions socials de masses. La renúncia a la creació d'un Estat islàmic (a partir de la reflexió segons la qual, en un país multiconfessional com Líban, la construcció d'un Estat islàmic inspirat de l'islamisme polític d'arrel iraniana, resulta impossible) marca aquest procés d'integració en la vida política libanesa, tot i mantenint 'una postura crítica amb la residual estructura confessional de l'Estat libanés, heretada (no sense intencionalitat política) de la colonització francesa i que Hizbul·là considera com la causa principal del nul desenvolupament de l'Estat libanés i de la violència crònica que viu el país. La victòria militar contra Israel és un fet nacional considerat com a tal per amples sectors de la vida política libanesa més enllà de l'àmbit d'influència d'Hizbul·là, com demostra la formació del govern de coalició d'inspiració nacionalista (que no al poder, degut en gran mesura a l'estructura confessional de l'Estat que atorga quotes de poder segons criteris sectaris, i no, per exemple, al paper de l'Exèrcit, molt debilitat en si mateix i majoritàriament xiita).

Hezbollah's Special Force és un videoclip basat en animacions de videojocs que recrea la guerra de guerrilles que tot el llarg de la dècada dels 80 la guerrilla libanesa va liderar contra l'ocupació israeliana. Més que probablemet els seus autors són simpatitzants d'Hizbul·là; no en va el videoclip està dedical a "l'alliberament del sud de Líban".





Foto
: Edificis de Beirut destruits per l'avació israeliana.

1 comentari:

Ciclo Documental ha dit...

El video és d'un videojoc creat arran de la guerra del 2006. Si voleu més informació entreu a aquest vincle: http://davidsegarrasoler.blogspot.com/search?q=libano