dijous, 9 d’octubre del 2008

El 9 d'Octubre i la caspa vertical


Aquest matí el centre de València haurà estat un escenari d'allò més psicotròpic. I dic haurà estat perquè afortunadament estava dormint. Ho llegia al migdia en Vilaweb. Membres d'ERPV i JERPV han despenjat una estelada gegantina des d'un domicili particular a la Plaça de l'Ajuntament, segons han dit per conmemorar els cent anys del naixement de l'estelada i els vuit cents anys del naixement de Jaume I. Davant aquesta situació, segons recull Las Provincias, en un primer moment els membres de Lo Rat Penat i, a continuació, els membres de l'Ajuntament s'han negat a continuar per tal d'evitar que la senyera desfilara sota l'estelada. Segons una nota d'EFE (totalment incompleta, per exemple no explica qui ha despenjat la bandera), els habituals grups d'extrema dreta que poblen el centre de la ciutat durant el 9 d'Octubre han derribat el perímetre de seguretat policial (que aquesta data no acostuma a ser discret) per aturar també la marxa institucional. (Cal assenyalar que, curiosament, aquest grups acudeixen habitualment per tal d'increpar a les autoritats de torn, als quals, en un còctel de surrealisme caspa i demència tòxica, titllen ni més ni menys que de "catalanistes"). Mitja hora després s'ha retirat l'estelada, amb la mediació de la Policia Nacional, i la senyera ha pogut continuar el seu recorregut dignament.

Resulta una imatge curiosa. Cada 9 d'Octubre el conflicte identitari (sota el qual s'amaga tota una xarxa d'aliançes inconfessables dels sectors de la dreta valenciana que han creat i desenvolupant el guió d'aquest conflicte essencialment polític des dels anys de la transició) reapareix al País Valencià. Les imatges d'aquest matí (ací es poden veure les fotos de Kai Försterling, de l'agència EFE) mostren una escena d'un surrealisme molt valencià. Tothom, tant els grups ultres de blaveros i neonazis, com els polítics de l'Ajuntament, units per a que la senyera no passe sota l'estelada. La qual cosa haguera estat una humiliació terrible per als valencians. Una altra curiositat és la percepció per part d'aquests sectors de la verticalitat: no res pot passar per damunt de la senyera, i menys una estelada, ja que és el símbol suprem (algú recorda certa religió?). Rita Barberà ha titllat els membres d'ERPV i JERPV de "provocadors" i ha afirmat que si els autors dels incidents "no saben respetar los símbolos de los valencianos, la Ley y el Estatuto, pues es un problema terrible para ellos" ("un problema terrible"!). Evidentment a l'alcaldessa li interessa més un ron amb cola que qualsevol xorrada de l'anomenat conflicte identitari. L'acció d'aquest matí anava a la recerca de la foto de portada dels periòdics de demà (o al menys una bona foto i algunes ratlles en algun article del monogràfic sobre el "dia gran dels valencians"). Ni més ni menys. Però, colateralment, ha aconseguit mostrar la corrupció moral i cultural de la dreta valenciana governant. Alcaldessa i regidors amb el mateix objectiu que els ultres saludant amb el braç a la romana. Defensar la bandera front a les agressions i provocacions dels infernals catalans. Tota la història recent del País Valencià, vaja. (Què trist).

Pd. Al desembre del 2007 vaig escriure un article en aquest bloc sobre el tema titulat 'De Miami a Benidorm passant per la Senyera'. Es pot llegir ací.

Foto: Kai Försterling (EFE)

3 comentaris:

Marc Peris ha dit...

Molt bo, l'article, senyor Manfredi.

Alfredo Leopoldo Manfredi Torrecuadrada ha dit...

gràcies senyor Peris. A vore quan em fa una ilustració per al blog com a l'aurora..

aurora ha dit...

envejós!