divendres, 4 de gener del 2008

La Tinta de los Escolares VS. la Sangre de los Mártires


No és cap novetat. L'integrisme nacionalcatòlic torna als nostres carrers. La manifestació a Madrid mostra de nou la nova cultura política del fonamentalisme ultraconservador. Nova cultura que vaig poder observar in situ durant la visita del Papa a València.

Cobertura mediàtica, màrketing, remodelació urbanística, Internet. La visita del Papa no només fou una gran estafa per part del Consell de Camps que encara no ofereix les dades sobre la despeça de diners públics en matèria de visita papal. També fou un acte de masses impregnat de tecnologia i modernitat.

El professor de Sociologia Gil-Manuel Hernàndez ho explica brillantment -com tot el que explica habitualment- en un article amb motiu de la visita papal: "Allò que Benet XVI, com a home d´estat que és, espera de València, és que aquesta acomplisca a la perfecció el seu paper de decorat per a la representació. Un decorat peculiar destinat a enaltir la tradició catòlica enmig d´una escenografia atapeïda de signes de la modernitat -l´àmbit urbà futurista de la Ciutat de Arts i les Ciències-. Allò que espera el Vaticà és la col·laboració fidel del govern autonòmic, de les grans empreses locals, dels mitjans de comunicació i dels milers d´extres que aportaran beatíficament el moviment de masses a la superproducció. Allò menys important és el motiu, que certament evidencia l´immobilisme i mostra l´alarmant incomprensió del món per part de la institució; allò que compta és l´efecte espectacular de fer com si tot anara bé. Les faccions dominants de l´Església catòlica han de fer creure que la institució dialoga amb la modernitat globalitzada tot i què, en el fons, la seua dogmàtica intransigent inhabilita a l´organització per al veritable diàleg. L´estratègia de l´estruç, al remat. Potser, doncs, que els pròxims dies els himnes sonen ben alts i els símbols s´eleven imponents, però l´Església faria be en acceptar que el seu principal enemic està dins d´ella mateixa".

***

Per una altra banda l'entramat nacionalcatòlic ha desenvolupat noves formes d'agitprop sumament interessants. A les tradicionals sectes, estil Opus Dei o els Kikos, s'fageixen els legionaris de Crist, exportats del Mèxic i amb una notable influència en les més altes esferes del Partit Popular (Ángel Acebes, Ana Botella). L'Opus Dei sempre ha estat, i continua sent, una màfia políticoeconòmica. I dic màfia pel seu caràcter secret i la seu adicció a amassar capital en les més altes esferes del poder. Afortunadament podem conéixer testimonis dissidents de primera mà. Els disidents -entre ells destaca el sociòleg Alberto Moncada- han publicat els documents que han pogut salvar del secretisme sectari de l'Opus. La web Gracias a Dios nos fuimos és una benedicció. Nutrida de documents interns de l'Opus, de publicacions dissidents, arxiu de premsa i links, la web i els seus editors no són molt estimats per la màfia: "AVISO: Si esta web desaparece MILAGROSAMENTE, se pierde MILAGROSAMENTE o deja de funcionar MILAGROSAMENTE, pensad en "la santa intransigencia", en la "santa coacción" y en la "santa desvergüenza"... y en los santos tentáculos. En tales MILAGROSOS supuestos, volveríamos en otro servidor y os avisaríamos". D'aquesta web us recomane la lectura d'un document intern que indica com s'han de captar nou adeptes per a la màfia (concretament són 27 pasos). També hi ha un document sobre l'ús de l'estadística que critica "els ambients de la sociologia religiosa"...

L'entramat inclou també a grups estrictament militants. El més interessant des del meu punt de vista és HazteOir.

Però al cap i a la fi aquesta nova cultura política i les noves xarxes de l'entramat no deixen de ser en essència el mateix de sempre: La Tinta de los Escolares VS. la Sangre de los Mártires.

***

Pd
. No deixeu de llegir l'entrevista de Diagonal a Gonzalo Puente Ojea, diplomàtic i ex ambaixador a l'Estat del Vaticà: "No ha habido ningún intento de derogar el Concordato franquista de 1953. Los acuerdos de 1979 fueron una actualización"...

(Foto: cura autèntic durant la visita del Papa a València)